Çaşırlı Patates Kavurması
* 5 adet patates
* 10-15 dal salamura çaşır
* Sıvıyağ
* Tuz
Yapılışı
Patatesler tuzlu suda haşlanır, daha sonra ezilir. Bir tencereye yarım çay bardağı sıvıyağ koyulup çaşırlar biraz kavrulur ve üzerine ezilen patates eklenir ,iyice kavrulur daha sonra servis yapılır...
Afiyet olsun.........
Erzurum'a has "Çaşır" hakkında biraz bilgi vermem gerekirse;
ÇAŞIR; Doğada insan eli değmeden yetişen içeriğinde olağanüstü özellikleriyle tanıtılan çaşır, ilkbaharın yağmurlarıyla toprak üstünde kendini gösterir. Hafif kirli beyaz ve pembe küçük çiçekleri bulunan çaşır yağmurla savrulurken fark edilir. Yağmurla uzanır. Mayıs yağmurlarının 10. günü toplayıcılar tarafından kısa eğri bıçaklarla kesilerek toplanır. Kesilen kısımlardan süt gibi bir mai akar bazıları bu süt gibi sıvının dağlardaki koyunların yara olan parmaklarına iyi geldiği söylenir. Çaşır topraktan kesildiğinde açık yeşil sonra biraz koyulaşır. Pişince biraz kokusu olur, ama suyuna yarım dilim limon konursa kokusu kesilir. Koku keskin olup nane, safran karışımıdır. Lifli bir bitkidir. Her şifalı ot gibi kararında kullanılmalıdır. İnsan vücudu için yararı ispatlanmıştır.
ÇAŞIR; Doğada insan eli değmeden yetişen içeriğinde olağanüstü özellikleriyle tanıtılan çaşır, ilkbaharın yağmurlarıyla toprak üstünde kendini gösterir. Hafif kirli beyaz ve pembe küçük çiçekleri bulunan çaşır yağmurla savrulurken fark edilir. Yağmurla uzanır. Mayıs yağmurlarının 10. günü toplayıcılar tarafından kısa eğri bıçaklarla kesilerek toplanır. Kesilen kısımlardan süt gibi bir mai akar bazıları bu süt gibi sıvının dağlardaki koyunların yara olan parmaklarına iyi geldiği söylenir. Çaşır topraktan kesildiğinde açık yeşil sonra biraz koyulaşır. Pişince biraz kokusu olur, ama suyuna yarım dilim limon konursa kokusu kesilir. Koku keskin olup nane, safran karışımıdır. Lifli bir bitkidir. Her şifalı ot gibi kararında kullanılmalıdır. İnsan vücudu için yararı ispatlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder